Stekkerblog welkom

Stekkerblog

Hier vind u stekkernieuws & natuur artikeltjes!

Het licht op boorplatformen op de Noordzee is niet goed voor een groot deel van de vogels die over de zee trekken. Bij naar schatting 6 miljoen van de 50 miljoen vogels die overvliegen, kan het magnetische kompas ernstig verstoord raken door het licht. Dat zei Arnold van Vliet van de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van de Universiteit Wageningen (in Nederland) zondag. Hij noemde als vogelsoorten de vink, de roerdomp, de pijlstaart en de waterral.

'Het probleem van de lichthinder op vogels is bekend, maar nog niet eerder is er groot onderzoek gedaan naar de soorten die er last van hebben en de aantallen', aldus Van Vliet. In 2007 hebben Philips en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een speciaal soort verlichting ontwikkeld die 'vogelvriendelijk' is. 'Helaas is deze nooit op grote schaal gebruikt, waardoor het probleem nu nog steeds bestaat.'

De groene vogelvriendelijke verlichting wordt door het gros van de platforms niet gebruikt, omdat dezelfde kleur wordt toegepast om de landingsplaats van helikopters te markeren.

Bijna de helft van de 120 vogelsoorten die over de Noordzee trekken, heeft last van met name rood licht. Ze raken hun oriëntatie kwijt en blijven, soms wel de hele nacht, om een platform cirkelen. Hierdoor verliezen ze energie, lopen ze vertraging op of sterven ze door uitputting. Momenteel zitten we midden in de jaarlijkse vogeltrek. Iedere herfst vliegen 50 miljoen vogels van 120 verschillende soorten de Noordzee over. In de zee staan enkele honderden boorplatformen.

 Bron: De standaard.

De 2 afbeeldingen op deze pagina zijn voorbeelden van de vogel vriendelijke verlichting, die een groene tint heeft en de vogels hun oriëntatie niet verstoord. Wanneer ze deze speciale lampen niet gebruiken, gebruiken ze meestal rode of witte verstraal verlichting.