Stekkerblog welkom

Stekkerblog

Hier vind u stekkernieuws & natuur artikeltjes!

Binnenkort is het weer zover beste Stekkertjes. Waar je ook fietst of wandelt, tref je dode padden, kikkers of salamanders aan. Plat, verminkt of nauwelijks te herkennen. Maar waar komen deze verkeersslachtoffers plots vandaan?

Amfibieën verblijven in de winter meestal niet in het water maar houden een winterslaap verstopt onder bladeren, takken of in de grond. Als het weer het toelaat, ontwaken amfibieën uit deze winterslaap. Eenmaal wakker denken ze enkel en alleen aan…paren. Hiervoor trekken ze naar beken en poelen, meestal hun geboortepoel, om te paren en eitjes af te zetten.

Mannetjes starten hun trek naar de voortplantingspoelen vroeger dan de vrouwtjes, maar ze doen er langer over. Ze stoppen namelijk onderweg om een partner te zoeken. Als ze een vrouwtje vinden, grijpen ze met de sterk gespierde voorpoten het lichaam van de partner vast in de paargreep en laten zich meevoeren naar de voortplantingspoel.

Deze tocht is voor velen echter fataal. Roofdieren, maar ook straten zorgen voor een groot obstakel. Ze steken deze voornamelijk  over tijdens de schemering of de vroege nacht. Wanneer een auto hun pad kruist, eindigt zo’n tocht vaak in een platte dood. Wegens ons druk wegennet arriveren velen dan ook niet bij hun poel…

Maar niet getreurd. Veel mensen proberen deze padden een handje te helpen. Met behulp van waarschuwingsborden, overzetacties en zelfs tunnels worden er veel padden gered. Jullie weten dus wat jullie te doen staat zodat we de komende jaren nog veel kleine padden en kikkertjes mogen verwelkomen.

Jana