De stekker(tje)s zijn een vereniging voor jongeren tussen de 8 en 16 jaar. De activiteiten, altijd rond en in de natuur, worden opgesplitst in 2 (het jaar waarin de vermelde leeftijd bereikt wordt, geldt):

  • De Stekkertjes: 8 tot 12 (3de tot 6de leerjaar)
  • De Stekkers: 12 tot 16 (1ste tot 4de middelbaar)

Voor elke groep wordt er 1 activiteit per maand georganiseerd (uitgezonderd juni-juli-augustus). Dit kan zijn: wandeltocht, fietstocht, treinuitstap naar natuurreservaten in Vlaanderen of Wallonie,... Ook zoektochten, spelnamiddagen, museumbezoek (bv natuurwetenschappen, Technopolis...).

In de zomer hebben we het kamp. De lengte varieert van 5 tot 7 dagen. Verplaatsing per trein, overnachting in tenten of kamphuizen.

Inschrijvingen zijn in september, begin van het schooljaar is ook bij ons het begin van een nieuw werkjaar. Jaarlijkse bijdrage is 10 euro, maar bij bus- en treinuitstappen, of bij museumbezoek moet op de dag zelf nog betaald worden (enkel de effectieve kost, dus best betaalbaar).

De naam

De stekkers, een pracht van een naam voor een jeugdbeweging, maar waar komt die nu precies vandaan? De tijd dat de meesten onder ons haar in stekkertjes hadden, is al even voorbij, en in het prille begin, toen gel nog niet bestond, ook uit de boze.

Waarom die naam dan wel gekozen is, heeft 2 redenen. In ons oud logo verwerkt zie je links een torenvalk, die landt op ons logo. De bijnaam van een torenvalk in onze streek is toevallig 'nen stekker'. Ook waren wij vroeger, de jeugdwerking van de Gaspeldoren. Een plant met nogal veel stekelige stekkers!

Het ontstaan tot nu

De Stekker(tje)s zijn onstaan begin de jaren 90, onder impuls van Franky Bonne. Bij de oorspronkelijke leiding zaten o.a. Franky, Freddy, An Hoens, Bart Christiaens, Hubert van Outryve... om de jeugd in contact te brengen met de natuur. Op de eerste activiteit ooit was de opkomst overweldigend. Sinds dan elke maand een activiteit, eerst gezamenlijk, later gesplitst in de 2 leefdtijdsgroepen zoals nu.

Om het 5-jarig jubileum te vieren werd de eerste 'Celtic Night' georganiseerd, een sfeervolle avond vol folkmuziek in zaal Wara, met een spetterend optreden van de folkgroep 'The Swigshift'. Dit werd nog eens herhaald op het 10-jarig bestaan.

Het zomerkamp werd na enkele jaren ingevoerd, eerst dichtbij. Zo herinneren veel van de leiders nog het kamp bij de paters in Maria-Aalter (al is het maar door de paelle met knikkergrote knalgele kikkererwten). Al vrij snel trokken we naar de Ardennen waar we de mooiste momenten uit het Stekkerbestaan beleefden.

Jammergenoeg bleven de Stekker(tje)s ook niet gespaard van tegenslag. Het plotse overlijden van Franky kwam aan als een mokerslag en het heeft wat tijd gevergd voor ons om alles terug op de rails te krijgen. We zijn er echter altijd met vol enthousiasme voor blijven gaan, wat Franky zeker zo gewild zou hebben. Recentelijk was er ook het veel te vroege overlijden van Freddy, wat ook bij velen een enorme indruk heeft nagelaten.

Ondertussen zijn al heel wat leiders die de Stekker(tje)s hebben begeleid. Jurgen, Isabelle, Joke, Saskia, Tom (D'Heedene), Ann, Bob, Gus, Tom en Bram (Welkenhuysen), Lieven, Leen, en al wie ik vergeet. Velen van hen zijn begonnen als lid en doorgegroeid tot vaste leiding (aspiranten bestonden toen nog niet).
Voorzitters in chronologische volgorde: Franky Bonne, Jurgen Demeyere, Tom D'Heedene, Stijn Burggraeve, Robin Smessaert, Lucas Pirard en Ferre Cordy.
En is het binnen enkele jaren tijd voor een vrouwelijke opvolger?

Het Stekkerjaar

Een stekker-jaar begint in september, en eindigt in juni. Net zoals school. Met de uitzondering dan dat de grote kampen doorgaan in de zomervakantie.

Lidgeld

Er zijn twee mogelijke manieren om mee te gaan met De stekker(tje)s. Ofwel betaal je de eenmalige som van 10 euro en ben je lid voor het volledige werkjaar. Dit is het lidgeld dat nodig is voor verzekeringen. Indien we gebruik maken van bijvoorbeeld trein, bus of bezoek aan betaalde evenementen, word dit bedrag aan gerekend bij het begin van de activiteit en staat vermeld in het tijdschriftje. De andere manier is betalen per activiteit. Dat houd dan € 2 in en is voor verzekering, maar we raden het niet aan, want € 2 per activiteit zou uiteindelijk duurder uitlopen, en je hebt dan nog niet het tijdschriftje.

Lid worden

Lid worden kan je bij de secretaris (zie leiding pagina).